Pazartesi, Mayıs 29, 2006

Futbol şöleni kapımıza geldi bile



Dünya futbolunun şöleni niteliğindeki 2006 Dünya Kupası'nın 9 Haziran'da Almanya'da başlamasına sayılı gün kala, turizm sektörü yönünü bu dev spor etkinliğine çevirmiş durumda. Almanya ve Kosta Rika arasında Münih'te yapılacak karşılaşma ile başlayacak Dünya Kupası bir ay boyunca dünyanın ilgisinin bu ülkeye dönmesine neden olacak. 64 maçın toplam bilet sayısı 2.9 milyonu bulurken, 12 kentiyle Dünya Kupası'nın ev sahipliğini yapan Almanya'da otellerin toplam 3.5 milyar dolarlık gelire ulaşması öngörülüyor.

Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA) tahminlerine göre televizyonları başında kupayı izleyeceklerin sayısı 30 milyarı bulurken, bu sayı Olimpiyat Oyunları'nın izleyici sayısının yedi katına ulaşıyor. Katıldığı üç Dünya Kupası'nda kupayı kucaklayan futbol yıldızı olan Pele "Futbolun doğduğu toprakların, anavatanının Avrupa olduğunu asla unutmayın. İlginin yüksekliği doğal" diyor.

Turizm sektörünü canlandıracak nitelikteki ilk adımı atan ise FIFA'nın ta kendisi. FIFA, uluslararası sponsorlar, federasyonlar, takımlar ve yöneticilere pazarlamak üzere 1 milyon geceleme için oda kiralarken, bu kiralama Dünya Kupası'na ne derece yüksek ilgi beklendiğinin bir göstergesi niteliğinde.

Ancak Alman turizm sektörü temsilcileri bu tür bir blok kiralamanın konaklama sektörünü ciddi oranda darboğaza soktuğunu belirtirken, daha önce Atina ve Barcelona'da düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda da ülkelerin blok kiralamalar nedeniyle zor günler yaşadığını hatırlatıyorlar.

ONLARIN GÖZÜ TURİSTTE
Dünya Kupası'nda defalarca final oynamış Almanya'nın dünya sıralamasında şimdiki yeri 16'ncılık olurken, müşterek bahisçiler de Almanya'nın turnuvada başarı gösterme ihtimalini düşük buluyor. Durumun farkında olanlar ise şampiyonlukla değil turizm faaliyetiyle ilgilenmeye başlamış bile.

Almanya Turizm Bakanlığı'nın yaptığı tahminlere göre, Dünya Kupası için gelecek yabancı turist sayısı bir milyonu aşacak. Bunun ekonomiye katkısının yüksek olacağını öngören Almanya Turizm Birliği Başkanı Klaus Laepple, "Dünya Kupası, Almanya'nın sadece bir futbol ülkesi değil, bir turizm ülkesi olduğunu göstermek için iyi bir fırsat" diyor.

Buna karşılık ekonomik araştırma enstitüsü DIW, yaptığı son değerlendirmede, "Dünya Kupası düşük seyreden iç tüketimin canlanmasına yardımcı olabilir. Ama bunun ekonomik bir iyileşmeyi sağlayacak ve ülkeye yatırım akışını yeniden başlatacak düzeyde gerçekleşmesini beklemek hatalı olur" ifadesini kullanıyor. Benzer şekilde Euro 2004'ün yapıldığı Portekiz de ekonomik canlanma için umudunu turnuvaya bağlamış ancak bunun büyüme hızına katkısı sadece yüzde 0.1 olurken, büyüme hızı yüzde 1.2'ye çıkmıştı.

YÜKSEK MALİYET BEKLİYOR
Dünya Kupası'nı yerinde seyretmek üzere Almanya'ya gidecek olanları yüksek maliyetlerin karşılaması söz konusu olacak. Uluslararası danışmanlık firması ECA'nın hazırladığı rapora göre, izlemeye gidecek taraftarların günlük yaşam harcamalarında dört haftalık sürede yüzde 110'luk artış yaşanacak.



ECA Genel Müdürü Lee Quane, "Dünya Kupası'na katılan ülkeler arasında en pahalı ülkelerden birisi Almanya. Sadece bir avuç ülkede Almanya'nın üzerinde bir yaşama maliyeti söz konusu" diyor. Maliyetlerin görece şekilde artmayacağı ülkeler Japonya, Güney Kore, İsveç, İsviçre, Fransa ve İngiltere olurken, Dünya Kupası'nı üç defa müzesine götürmüş Brezilya'dan gelecek olanların maliyeti yüzde 70, Uruguay'dan geleceklerin maliyeti yüzde 110 oranında atacak.

Almanya'da üç yıldızlı bir otelde dört hafta süresince kalmanın maliyeti 3 bin 41 euro olurken, Brezilya'da aynı maliyet bin 903 euro düzeyinde bulunuyor. Artan maliyetlere karşılık veriler dünya genelinde seyahate çıkacakların yüzde 7'sinin maçları yerinde seyretmek üzere Almanya'ya gidebileceğine işaret ediyor.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Artık bir electrolux ve Stockholm haber de çakarsın buraya dimi? :)
öptüm çok
aslı

My Music Tube dedi ki...

Nice post...and one of my favourite sport is foot ball...after boxing..
s s Rao
india